2024 Hacamat Günleri
















2019 YILI HACAMAT TAKVİMİ








Sünnet olan en faydalı günler hicri 17, 19 ve 21. günlerdir.

Hacamat hicri 5-25 arasında yapılırsa bi mahsuru olmaz.

Tıbbın dehası İbn-i Sina Hz.leri El Kanun Fıt Tıbb(  Tıbbın kanunu ) adlı eserinde 'Çok acil durum yok ise hicri 25 inden sonra ve 5 inden önce hacamat yapılmamasını tavsiye eder.

Hacamatın en faydalı olduğu zaman hicri takvime göre 3 üncü haftada yapılanıdır. Bu dönemde ayın çekim gücü artar.

Ayın kendi yörüngesi üzerindeki çeşitli konumlarına göre denizlerde, hatta karalarda ve atmosferde med ve cezir olaylarının meydana geldiği, bununda yeni ay ve dolunay dönemlerinde en yüksek seviyeye ulaştığı bilinmektedir.

Günümüzde yapılan bazı araştırmalar ayın insan vücudu üzerinde benzer etkiler meydana getirdiğini, dolunay günlerinde vücuttaki hormon ve sıvı dengesinde değişmeler görüldüğü kadınlardaki doğum ve adet görme kanamalarının daha şiddetli olduğunu ortaya koymuştur.

Ayın çekim gücü göz ardı edilecek bir faktör değildir. Ayın büyük olduğu dolunay zamanında çekim gücü artışı nedeni ile denizler kabarır, asabiyet, kavga, gürültü, yaralanma, aile içi kavgalar hep bu döneme rast gelir. Hatta beyin bile kafatası içerisinde şişer.

Bu sebeple hacamatı dolunayın çekim gücünden faydalanmak hicri ayın onundan sonra ve yirmibeşinden önce yaptırmak bu nedenle önemlidir.
Hicri on ila yirmibeş arasında yapılan hacamat beden için hem rahatlatıcı olur, hemde toksit maddelerde hareketli olmasından dolayı hacamat için en ideal zamandır.

Hacamat eğer hastalık tedavisinde ziyade sadece sünnet için yaptırılacaksa ayın ikinci döneminde özellikle 17, 19, 21 gibi tekli günler tavsiye edilir.

Sünnet için hacamat yaptırmak demek; hiçbir rahatsızlığım yok, sadece Rasulallah SAV efendimiz tavsiye ettiği için hacamat yaptırıyorum demektir.

 Hiçbir rahatsızlığı olmayanlar bu günlerde yaptırmalı, hastalık tedavi amaçlı hacamat olanlar ise ne zaman fırsat bulurlarsa ilk fırsat da hacamatlarını yaptırmalıdır.

Bazı Hadis-i Şerifler de Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri, ay içinde de 17, 19, 21 inci günler hacamat yapılması tavsiye edilmiş ( Ebu Davud tıb 5; Tırmızi tıb 12; İbn Mace Tıp 22 ) ayrıca vücudun hangi bölgelerinde hacamat yapılmasının uygun olacağına dair bilgiler ve uygulama örneklerine yer verilmiştir.


0 Yorumlar