Kulak Delme


Profesyonel Kulak Delme İşlemi için lütfen   buraya  
 tıklayınız... 

Kulak Nasıl Deldirilmeli?

Kulak deldirmede ideal olanı kuyumcu vb. hijyenik olduğundan emin olmadığınız yerlerden çok; sterilizasyona dikkat edilen ve bu işlemi yapan sağlık personelini seçmektir. İşlemi gerçekleştirecek olan kişi, delik açacağı bölgeyi sterilize edici özel solüsyonlarla temizlemeli ve kulak memesini anestezik krem/sprey ile uyuşturduktan sonra, delmelidir. Delmek için kulağın kıkırdaksız olan meme kısmı tercih edilmeli, enfeksiyona açık olan daha az kanlanan ve kıkırdak içeren kulağın diğer kısımları seçilmemelidir. Delmede kullanılacak olan küpe sallantısız, en az allerjik olan titanyum veya 14 ayar altın alaşımlı olmalıdır. Çok sıkı ve ufak küpe klipsleri, kulak deliğinden kulak derisi altına kaçabileceği için seçilmemelidir.

Deldirme işlemi sonrasında herhangi bir problem olmadıkça iyileşme periyodu olan 2 hafta boyunca küpe çıkartılmamalıdır. Delik etrafı düzenli olarak günde en az 2 kez (özellikle çocuk okul çağında ise okuldan geldikten sonra) kolonya ile silinmeli ve günde 1 kez, yapışmayı önlemek için, klips arkadan tutulup desteklenerek kendi etrafında hafifçe döndürülmelidir. 2 hafta sonunda, isteniyorsa ilk küpe çıkarılıp başka küpeler takılabilir.

Kulak deldirme sonrasında ilk 1-2 hafta %30 oranında bazı ufak çaplı sorunlar görülebilmektedir. Bunlardan en sık görüleni, yara yeri enfeksiyonudur. Küpe deliği etrafında ağrı, kızarıklık, ısı artışı ve sarımsı akıntı ortaya çıkar. Okul/kreş çocuklarında çocuğun kirli ellerle küpesine dokunması bunu kolaylaştırır.

Çocuklarda rastlanan bir diğer sorun, oyun ya da tenefüs sırasında küpenin takılıp kulak memesini çekerek yırtmasıdır. Bu nedenle pek çok okulda küpe takılması yasaktır ya da top uçlu sallantısız küpelere izin verilmektedir. Böyle bir durumda en yakın hastanenin acil servisine başvurulmalı, hastaneye gidene kadar kulak memesi tentürdiyotla silindikten sonra kanamayı durdurmak için steril bir tamponla iki tarafından sıkıştırılmalı ve küpe çıkarılmaya çalışılmamalıdır.


0 Yorumlar